Domaća kokošja supa sa fidom
Kristijan Furstner2019-05-21T14:40:12+02:00Domaća kokošja supa sa fidom
Sastojci:
- pileći vratovi,
- kosti jedne koke, sa malo mesa na njima,
- 2-3 velike šargarepe
- 2 paškanata sa lišćem
- 2 ili više krompira
- 1 velika glavica luka sa ljuskom
- pola glavice manjeg celera
- desetak grančica peršuna
- 3-4 čena belog luka
- 10-15 zrna bibera
- 1 list lovora
- tanka testenina – fida
Priprema:
- Meso oprati i iseći na komade ( po želji možete vstaviti samo piletinu ili samo ćureće vratove, ja nekada stavim oba mesa nekad samo jedno ).
- Svo povrće oćistiti, osim krompira i dobro oprati, iseći na komade veličine po želji i staviti sve zajedno u veliku šerpu.Ko voli, neka glavicu luka iseče na pola pa neka je zapeče malo na plotni i tek onda staviti u šerpu sa ostalim povrćem ( ja ne volim kad je luk zapečen i stavljam celu glavicu luka u supu,nekad i dve, jer u našoj kući svi vole, osim mene, kuvani luk iz supe ).Posoliti po ukusu, dodati biber u zrnu, poklopiti i pustiti da provri,kad provri,smanjiti temperaturu i kuvati tek da vidite da po malo vri sve dotle dok nije povrće kuvano na pola i tek onda dodati oljušten i opran krompir (dodajem ga kasnije da mi se krompir ne raskuva).
- Tokom kuvanja skidati penu od mesa,koja se skuplja na površini tečnosti.
- Ako volite da vam je supa “jača” obavezno stavljati meso u hladnu vodu, a ako volite da vam je meso bolje od supe onda stavljati meso u provrelu vodu ( ovo sam davno naučila od moje mame ).
- Kad je meso i povrće kuvano izvaditi iz šerpe,blago posoliti a tečnost procediti ( mi obično jedemo povrće i meso iz supe sa hrenom posle supe i to nam je dovoljno za ručak ) i zakuvati sa domaćim rezancima ili sa knedlama i po ukusu dodati vegetu, ili bilo koji suvi začin koristite.
- Kuvanu šargarepu možete iseckati i vratiti nazad u šerpu ili staviti sa strane pa svako neka sipa sebi koliko voli. Posuti sitno seckanim svežim peršunom
- Na kraju, u skuvanu supu, dodati tanku testeninu, fidu i lagano je prokuvati, ili se fida može posebno skuvati i nakon toga dodati.